bergskanten_exterior1_natt

Bergskanten – förslag till enbostadshus

Mats & Arne Arkitektkontor har varit delaktiga hela vägen från Gestaltningsprogram till färdiga hus för Stenungsunds bostadsområde Västra Hallerna. Här har byggts kvarter med hus av olika karaktär – för människor i olika åldrar och skeden av livet. På grund av konjunkturförändringar blev inte alla områden verklighet. Ett av dem var området Bergskanten som skulle bebyggas med exklusiva villor. Även om husen aldrig byggdes är vi stolta över de förslag som ritades.

FÖRSLAG
Villorna är varsamt placerade i terrängen för att smälta in i naturen så bra som möjligt. Det ger husen lite olika höjdnivåer och helhetsintrycket i området blir varierat eftersom alla tomter har sin egen karaktär. Även material och färger har valts utifrån att husen ska bli ett med naturen. Utsikten och närheten till havet har fått styra utformningen av husen på Bergskanten. Därför har de få och små fönster mot norr och desto större glaspartier mot söder och havet. Redan när man kliver in i huset ser man hav, klippor eller skog. Utsikten är hela tiden närvarande i rummen där man vistas mest.

Närheten till naturen är påtaglig – bara en skjutdörr skiljer inne från ute. Altanen blir en förlängning av vardagsrummet. Grundtanken är att det ska vara enkelt, bekvämt och njutningsfullt att bo här. Villorna har lättskötta material både inne och ute, och tomterna kräver väldigt lite av sina ägare.

Villorna på Bergskanten är ritade för att vara bra miljöval även i framtiden med höga energikrav. Konstruktionen är energieffektiv. Bland annat har de stora glaspartierna ett lågt u-värde för att ge bra isolering och undvika kallras. Huset värms upp med fjärrvärme – ett miljöanpassat alternativ. Med hjälp av tillochfrånluftsventilation tas värmen i inomhusluften tillvara av en värmeväxlare när ny frisk uteluft tas in. Alla rum har golvvärme.

Taken får en levande vacker matta med lågväxande sedumväxter, örter och gräs. Det är en väl beprövad och miljövänlig takbeläggning som inte behöver underhållas. Fasaderna kläs med mörkgrå eller gräddvita fibercementskivor mot norr och öster. Skivorna kräver inget underhåll alls, möjligen kan man tvätta av dem vid behov. Fönstren kläs med aluminium på utsidan. Mot söder och väster får fasaderna liggande panel med värmebehandlad furu. Det ska vara bekvämt och enkelt att leva i husen.

Fakta
Nybyggnad av villor
År: Förslag 2007
Beställare: Peab
Ort: Stenungsund