L17 Laröd

UPPDRAG
Havsnära, utanför Helsingborgs centrum, ligger Laröd där Wallenstam ägde en tomt avsedd för att bygga radhus. Mats & Arne Arkitektkontor fick uppdraget att rita radhus i två byggnadskroppar som omsluter en central större markyta för lek och natur.

LÖSNING
Tillsammans med Wallenstam och mäklaren utformades två typer av bostäder, ett mindre radhus (108 kvm) med två plan och ett större med tre plan (142 kvm). Husens placering på tomten skapar en enkel planering där entré och parkering ligger mot gatan. Kök och vardagsrum vänder sig mot altanerna och lekparken och naturen utanför.

Fasaderna ger ett lätt och stilrent uttryck i ljusgrå slät puts med fönsterpartier och ytterdörrar i en mörkare grå kulör.

I bottenplanen är planlösningen öppen och social med kök, matplats och vardagsrum. Från vardagsrummet med stora fönster från golv till tak leder en skjutdörr ut den egna uteplatsen. En trappa upp finns sovrummen, klädkammare och badrum. I de mindre husen finns även ett allrum på andra planet. De större husens tredje våning har ett stort penthouse med takterrass. Översta våningen har i båda hustyperna en generös sluttande takhöjd.

Här finns många goda förutsättningar att trivas.

Fakta 
Nybyggnad av 17 st radhus
Byggår: 2016–2017
Beställare: Wallenstam
Ort: Laröd, Helsingborg