angen_1

Ängen II – Oden och Tor. Förslag till bostadsbebyggelse.

Mats & Arne Arkitektkontor har varit delaktiga hela vägen från Gestaltningsprogram till färdiga hus för Stenungsunds bostadsområde Västra Hallerna. Här har byggts kvarter med hus av olika karaktär – för människor i olika åldrar och skeden av livet. På grund av konjunkturförändringar blev inte alla områden verklighet, exempelvis området på Ängen II som skulle bebyggas med bekväma och lättskötta villor. Även om husen aldrig byggdes är vi stolta över de förslag som ritades.

Uppdraget var att rita två hustyper – enplans- och tvåplansvillor – perfekta för barnfamiljer, par med utflugna barn och andra som uppskattar att bo bekvämt i ett tryggt område mitt i naturen. För att göra husen så lättskötta som möjligt föreslogs enplansvillans fasader ha puts och underhållsfria fibercementskivor. Tvåplansvillan förslogs ha både trä och fibercementskivor. Tak av plåt, fönster och altandörrar av aluminium. Husen skulle ligga i söder/norrläge på relativt små tomter och med välplacerade uteplatser. Alla med carport i skyddat läge och plats för två bilar.

TOR – TVÅPLANSVILLA SKRÄDDARSYDD FÖR BARNFAMILJEN
I tvåplansvillan Tor har de 137 kvadratmetrarna i första hand anpassats efter barnfamiljens behov. Här finns många praktiska lösningar som groventré under tak från carporten rakt in i tvättstugan, ett rymligt kök och bra genomsikt som ger uppsikt över barnens lek på husets baksida. På övervåningen ligger sovrummen och badrummet avskilt och med gott om utrymmen för förvaring. Utanför allrummet finns en stor balkong. Huvudentrén har ett vindskyddat läge och leder rakt in i den rymliga hallen. FLYTANDE GRÄNS MELLAN INNE OCH UTE Vardagsrummets stora fönsterpartier ger mycket dagsljus och god kontakt med trädgården året om. Från köket nås uteplatsen på framsidan av huset.

ODEN – LJUS OCH BEKVÄM VILLA I ETT PLAN
Enplansvillan Oden är tänkt för den lilla familjen eller paret som vill byta stora villan mot ett mer lättskött hus. De 106 välplanerade kvadratmetrarna innehåller både en privat zon med två sovrum, och en öppen planlösning för kök och vardagsrum där taket går ända upp i nock. Öppenheten och rymden gör husets vardagsrum speciellt och skapar stora möjligheter att inreda på ett personligt sätt. Vardagsrummet kan vara extra stort eller avdelat med ytterligare ett rum för matgruppen, böckerna eller musiken. Att bo på ett plan utan trappor är både bekvämt och praktiskt. Golvvärme under klinker och ekparkett ger skön värme i hela huset.

Fakta
Nybyggnad av mindre en- och tvåplansvillor
Beställare: Peab
År: 2006
Ort: Stenungsund